Надмірна вага та ожиріння підлітків є серйозними проблемами суспільного здоров’я 21 століття і є важливими факторами ризику неінфекційних захворювань. За даними ВООЗ, кожен п’ятий (20%) підліток у віці 11–15 років у Європейському регіоні ВООЗ має зайву вагу або ожиріння (дивіться зображення).

Поширеність (%) надмірної ваги та ожиріння серед підлітків 11–15 років у Європейському регіоні ВООЗ

Підлітки, які живуть із зайвою вагою та ожирінням, відчувають стигму, яка пов’язана з фізіологічними та психологічними наслідками, включаючи посилення депресії, тривожності та зниження самооцінки.

Ключові моменти:

  • Відсутність фізичної активності пов’язана з ожирінням: менше одного з п’яти підлітків у віці 11–15 років досягає рекомендованих рівнів фізичної активності, а участь дівчат і старших підлітків особливо низька.
  •  Соціальна нерівність у підлітковому ожирінні, надмірній вазі та фізичній активності існує всередині та між країнами, при цьому підлітки з бідніших сімей частіше мають надмірну вагу, ожиріння та фізично неактивні.
  • Більшість підлітків не дотримуються поточних рекомендацій щодо харчування, споживають занадто мало фруктів і овочів і вживають багато солодких напоїв.
    Як недостатня вага (5% у Європейському регіоні ВООЗ), так і надмірна вага підривають здатність підлітків до здорового розвитку і можуть призвести до серйозних наслідків для здоров’я, освіти та економіки.
  • Надлишкове харчування та недоїдання спричинені різними факторами, включаючи генетичні, екологічні, метаболічні, поведінкові, психічні, культурні та соціально-економічні.
  • Змінити поведінку складно і на неї впливають такі фактори, як дохід, вартість, час, індивідуальні уподобання, переконання, сімейні та культурні традиції, а також географічні та екологічні фактори.
  • Існує потрійний тягар недоїдання в підлітковому віці, коли країни одночасно відчувають проблеми з недостатньою вагою, прихованим голодом і надмірною вагою.
  • Середня поширеність помірної або важкої продовольчої безпеки (– це коли всі люди в будь-який час мають доступ до безпечних, достатніх і поживних продуктів) для 41 країни Європейського регіону ВООЗ становить 12%.
  • Діти та підлітки мають доступ до цифрових пристроїв у ранньому віці. 

Збільшення часу перед екраном пов’язане з підвищеним ризиком надмірної ваги та ожиріння.

Дивіться також: «Знаїмо» – це коли ми знаємо, що їмо! В Україні з’явився портал про реформу системи харчування в закладах освіти
Буклет «Здорова їжа»: поради батькам та підліткам

Політика щодо харчування та фізичної активності:

  •  Здоров’я слід враховувати при розробці політики, незалежно від сектора (наприклад, освіти, економіки чи подорожей), при цьому спільний підхід є невід’ємною частиною покращення здоров’я всіх молодих людей і громад.
  • Маркетинг нездорової їжі та солодких напоїв для дітей пов’язаний із зайвою вагою та ожирінням. Схвалені ВООЗ політичні рекомендації спрямовані на скорочення маркетингу продуктів і напоїв з високим вмістом жирів і цукру. Не всі країни Європейського регіону беруть до уваги ці позначення, і лише небагато обмежують онлайн-маркетинг через мобільні телефони та ігрові платформи.
  • Тридцять одна (з 53) країн регіону регулює доступність нездорової їжі в школах.
  • Загалом у 57% держав-членів діють національні рекомендації щодо фізичної активності для дітей та підлітків.
  • Відсутність продовольчої безпеки вища в країнах, де немає національної політики щодо харчування та національних інформаційних кампаній щодо дієт.
Дивіться також: Правильне харчування – підтримка здорового дитинства. Про харчування до Всесвітнього дня боротьби з ожирінням

Існуючі підходи до пропаганди здорового харчування та фізичної активності:

  • Необхідні програми, спрямовані як на довкілля (за допомогою, наприклад, забезпечення здорової, стійкої та поживної їжі, а також можливостей для фізичної активності та занять спортом), так і на критичні періоди протягом усього життя, які можуть допомогти зменшити соціальну нерівність.
  • Необхідні зусилля для сприяння звичній щоденній фізичній активності, наприклад, шляхом розширення можливостей для шкільної діяльності, активного транспорту та активного дозвілля серед підлітків.
Дивіться також: «Всесвітній день здоров’я. Здорове харчування в умовах карантину» – вебінар Марафону здорових практик 2020
Вебінар Олени Мешкової «Основи раціонального харчування. Порушення харчової поведінки. Сучасні методи профілактичної роботи з підлітками»

На попит і пропозицію можна вплинути:

Підходи з боку попиту включатимуть освітню політику, сприяння обізнаності та кулінарні навички; а підходи з боку пропозиції регулюють галузь за допомогою політики, податків, стимулів на переформулювання продукції, розробку стандартів та виконання рекомендацій.

Використання національних рекомендацій є важливим для країн, щоб керувати політиками та інформувати громадськість про здорову поведінку.

 Системи моніторингу та нагляду мають вирішальне значення для оцінки поведінки та результатів та впровадження політики/програм.

 

Ці ключові пропозиції стосуються питань харчування та фізичної активністі та її впливу на самопочуття підлітків. Вони є результатом групової роботи фахівців Європейської регіональної консультаційної зустрічі, яка відбувалась влітку 2021 року та були оформлені у звіт Adolescents taking the lead: Thematic background papers for a Multistakeholder consultation to promote adolescent well-being in the WHO European Region/Підлітки беруть ініціативу у свої руки: багатостороння консультація на користь підтримки здоров’я та добробуту підлітків у Європейському регіоні ВООЗ, 6–7 липня 2021 р.

 

 

Дивіться також: «В центрі уваги здоров’я та благополуччя підлітків». Результати дослідження HBSC‎ 2017/2018 рр. в Європі та Канаді. Том 1. Основні результати. Том 2. Основні дані (російською та англійською мовами)

Вас може зацікавити