Здорове харчування — це частина здорового способу життя, основи якого закладаються з дитинства.
За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, понад 80% смертей в Україні спричинені неінфекційними захворюваннями. А їх поширеність викликана, в тому числі, і неправильним харчуванням.
А згідно з даними ВООЗ, кожен п’ятий (20%) підліток у віці 11–15 років у Європейському регіоні ВООЗ має зайву вагу або ожиріння.
Наразі в Україні будується реформа шкільного харчування. Вона покликана створити систему, яка б відповідала поточним проблемам та працювала для дітей, батьків та освітян в довгостроковій перспективі. Бо освітній простір — це середовище, в якому дитина проводить більшу частину свого дня. Воно має бути таким, що закладає правильні звички та уявлення. В межах реформи було створено новий збірник рецептур страв.
Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Матеріали, представлені у цьому збірнику, розроблені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року No 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Збірник розроблений у рамках українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» (коротка назва «Діємо для здоров’я»), який впроваджує консорціум організацій: GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви / Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сімʼї» та компанія One Health за фінансової підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).
Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash