Стреси та погіршення соціально-економічних умов життя внаслідок повномасштабної агресії зумовили погіршення самопочуття молодих людей згідно з даними національного дослідження «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», проведеного у 2023 році.
До Всесвітнього дня здоров’я, який відмічається щороку 7 квітня підготували цікаві цифри, що стосуються здоров’я підлітків віком від 11 до 17 років.
Сумарний показник характеристик «чудове» та «гарне» спочатку поступово зростає: у 2002 р. цей показник становив 57%, у 2006 р. – 66%, у 2010 р. – 70%, у 2014 р. – 79%, а в 2018 р. досягаг свого максимального значення – 80%. Але у 2023 році відбулося різке зниження показника до 73% – майже до рівня 2010 р.
73% підлітків, опитаних у 2023 році, оцінюють стан свого здоров’я як «чудовий» або «гарний».
27% характеризує його як «посередній» або «поганий».
Найпоширенішими скаргами були негаразди психологічного характеру.
Підлітки зазначили, що один раз на тиждень або частіше:
- почували себе роздратованими або мали поганий настрій (66%);
- нервували (63%);
- мали проблеми із засипанням (41%);
- відчували себе пригніченими (36%).
За даними опитування поширеними є прояви нездужання, які можна характеризувати як симптоми певних захворювань.
Чимало підлітків повідомили, що раз на тиждень або частіше у них боліли: голова (44%), спина (39%) та живіт (29%).
Гігієна
89% підлітків щодня чистять зуби.
Харчування
З віком серед підлітків поступово зменшується питома вага тих, хто обов’язково снідає у будні.
Дієтологи та лікарі сьогодні багато дискутують щодо ролі сніданку в добовому режимі харчування. За даними сучасних досліджень:
-
Відмова від сніданку або прийому їжі протягом тривалого часу може посилити переїдання в інший час доби.
-
Пропуск сніданку корелює з підвищенням ризику діабету другого типу.
-
Люди, які не снідають, споживають менше поживних речовин, таких як кальцій, вітамін D, фолієва кислота та залізо.
-
Ігнорування сніданку істотно збільшує ймовірність психологічного стресу.
Отже, є всі підстави вважати, що снідати – дуже важливо, особливо дітям. За даними опитування українських дітей та підлітків, досить багато (17%) респондентів ніколи не снідають у будні. Крім того, ще 10% опитаних у будні снідають лише один раз або двічі на тиждень.
Постійно (щодня) снідають 59% опитаних підлітків. Це досить високий показник ранкового прийому їжі, але його не можна вважати цілком задовільним.
Серед 11-річних цей показник становить 69%, а серед 17-річних – 50%.
- Половина підлітків щоденно споживають фрукти — 51% та овочі — 48%
Водночас, згідно з рекомендаціями МОЗ, і овочі (без урахування картоплі), і фрукти (в кожному випадку) – обов’язкові складові щоденного раціону харчування. Рекомендується з’їдати не менше ніж 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день.
Відтак показники споживання овочів і фруктів респондентами не можна вважати задовільними.
- Щоденно споживають м’ясо та страви із м’яса 41% опитаних підлітків.
- Щодня їдять рибу лише 6% опитаних підлітків, а частіше ніж один раз на тиждень – 34%.
- Тільки 18% опитаних підлітків щоденно споживають яйця.
- Тільки 13% респондентів споживають цільне молоко, а знежирене – 4%.
- Лише 8% підлітків за даними дослідження щоденно вживають кисломолочні продукти – кефір, ряжанку, йогурт (без цукру)
- Кисломолочний сир (творог), який є джерелом кальцію, необхідного для організму, що зростає, щоденно їдять лише 7% опитаних.
- 12% підлітків вживають горіхи і насіння щодня.
- 41% підлітків споживають солодощі (тістечка, цукерки, шоколад) щоденно.
Рекомендована денна норма вільного цукру (як сахарози, так і фруктози) має бути менше ніж 50 г; вважається бажаним обмежити норму до 25 г (5 чайних ложок або склянка фруктового соку). Результати опитування дають підставу припускати, що значна частка підлітків перевищує обидві норми споживання цукру.
- 10% щоденно п’ють газовані напої.
- 25% споживають сосиски та ковбаси.Щодо гендерних відмінностей у практиці прийому їжі, то передусім слід зазначити таке:Хлопці дещо частіше, ніж дівчата, споживають м’ясо, яйця, рибу, горіхи і насіння без додавання солі або цукру, а також молочні продукти – цільне молоко, кисломолочний сир (творог), кисломолочні продукти (кефір тощо). Відтак їхній раціон ближчий до раціонального, збалансованого харчування. Водночас хлопці частіше споживають хліб, ковбасні вироби, снеки, газовані та енергетичні напої, що потенційно може стати причиною збільшення ваги, спровокувати порушення обміну речовин.Дівчата частіше за хлопців їдять солодощі (цукерки, шоколад, тістечка).