Сьогодні існує нова реальність харчування. Це реальність, де недоїдання (наприклад, дефіцит поживних мікроелементів, затримка росту в організмі і виснаження), надмірна вага, ожиріння і пов’язані з харчуванням неінфекційні захворювання, такі як діабет і рак, в даний час співіснують в одних і тих же країнах, громадах, домогосподарствах і навіть в одній людині.
Це називається подвійним тягарем неповноцінного харчування, яке впливає не тільки на наше здоров’я, але і на здоров’я майбутніх поколінь, здоров’я нашої планети і економіки.
У Всесвітній день боротьби з ожирінням, який відзначається 4 березня, Європейське бюро ВООЗ опублікувало дані опитування про харчові звички та уподобання юних європейців.
ВООЗ звертає увагу на потребу в невідкладних заходах з пропаганди здорових харчових звичок у дітей.
В основі цієї рекомендації лежать підсумки четвертого раунду Європейської ініціативи ВООЗ з епіднагляду за дитячим ожирінням (COSI), які були нещодавно опубліковані в журналі Nutrients і, в загальному вигляді, в інформаційному бюлетені ВООЗ-Європа.
Дослідження описує харчування 132 489 дітей віком від шести до дев’яти років з 23 країн, що беруть участь у четвертому раунді (2015–2017) Європейської ініціативи ВООЗ з нагляду за ожирінням серед дітей (COSI).
Зведені дані показали що:
Переважна більшість – 79% – снідають, 42,5% дітей щодня вживають свіжі фрукти і 23% щодня вживають свіжі овочі. Також більше 10% дітей щодня їдять солодкі закуски, а понад 9% споживають солодкі напої. Разом з тим між країнами відзначаються істотні відмінності в харчових звичках.
Об’єднані результати узгоджуються з результатами іншого систематичного огляду 286 804 дітей та підлітків (від 2 до 18 років), що проживають у 33 країнах, який показав, що поширеність пропускання сніданку коливається від 10 до 30%, із тенденцією до зростання серед підлітків, особливо дівчат. Однак є також дані, які свідчать про те, що споживання сніданку може зменшуватися у міру дорослішання дітей.
Недавня доповідь опитування про поведінку здоров’я у дітей шкільного віку (HBSC), проведена у 2017/2018 роках серед 227 441 молодих людей у віці 11, 13 та 15 років, що проживають у 45 країнах/регіонах, показала, що більше чотирьох з 10 підлітків не снідають у навчальний день, і що дівчата різного віку, як правило, пропускають сніданок і їдять менше їжі з родиною, ніж хлопці.
Результати останнього звіту HBSC виявили, що майже двоє з трьох підлітків не вживають достатню кількість поживних речовин, таких як фрукти та овочі. А огляд режимів харчування виявив, що серед підлітків середнє споживання фруктів та овочів є нижчим за рекомендований рівень.
Дані, отримані українською командою дослідників проєкту HBSC такі: 7,8% дітей 11-річного віку не снідають у будні дні, а в 17-річному віці ця частка сягає 15,6%. У вихідні дні частка тих, хто ніколи не снідає, менше, проте тенденції, пов’язані з віком, зберігаються.
Крім того, має місце висока частота вживання коли та інших газованих напоїв, що містять цукор, більше ніж один раз на тиждень (42,4% опитаних), особливо серед хлопців (48,7% проти 37,5% серед дівчат). Щодня вживають фрукти та овочі 42,2% та 51,2% підлітків відповідно.
Також з’ясовано, що більше ніж один раз на тиждень підлітки вживають різні солодощі. Про це заявили 75,2% опитаних, причому понад третина з них (35,5%) – щодня в різному обсязі, особливо це стосується дівчат різного віку.
Правильне харчування – запорука здорового життя
Здорове харчування – одна з найважливіших складових профілактики неінфекційних захворювань (НІЗ). Неправильне харчування, надмірна маса тіла і ожиріння – важливі фактори ризику серцево-судинних захворювань і раку, двох головних причин смерті в Європейському регіоні ВООЗ.
«Здорове харчування особливо важливо для дітей молодшого шкільного віку. Формування правильних харчових звичок вже на перших етапах життя здатне істотно знизити ризик дитячого ожиріння і надмірної маси тіла в майбутньому, що дуже важливо для здоров’я», – каже д-р Carina Ferreira-Borges, в.о керівника Європейського офісу ВООЗ з профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями (НІЗ) і керівник програми по алкоголю, заборонених наркотиків та охорони здоров’я в тюрмах.
Здорова дієта включає достатню кількість та відповідні пропорції фруктів, овочів, бобових (наприклад, сочевиця та квасоля), горіхів та цільного зерна, а також обмежує споживання вільних цукрів, солі, насичених жирів та високообробленої їжі. Здорова дієта виключає транс-жири всіх видів. Слід обмежувати споживання підсолоджуваних цукром напоїв, оскільки це пов’язано із збільшенням маси тіла та карієсом зубів.
«Здоровий раціон харчування передбачає вживання великої кількості свіжих фруктів і овочів, щоденний сніданок і відмова від регулярного вживання продуктів, бідних корисними речовинами і багатих цукром, насиченими жирами і сіллю», – говорить д-р Kremlin Wickramasinghe, в.о керівника програми по харчуванню , фізичної активності та ожиріння в ВООЗ-Європа.
Підтримка для здорового дитинства
Здорове харчування в дитинстві – це пріоритет, життєво важливий для майбутнього кожної країни. Особи, що формують політику, можуть підтримувати здоровий ріст і розвиток за допомогою таких заходів, як:
- регулювання спрямованого на дітей маркетингу шкідливих для здоров’я продуктів і напоїв;
- виконання рекомендованих ВООЗ правил маркування харчових продуктів;
- заохочення зміни рецептури харчових продуктів з високим вмістом цукру, жиру і солі;
- створення податкових стимулів, таких як введення податку на підсолоджені цукром напої;
- забезпечення доступу до здорових і поживним продуктам в школах, в інших громадських установах – за допомогою політики закупівлі та надання корисних для здоров’я харчових продуктів для громадського харчування – і в менш забезпечених співтовариствах;
- підтримка ініціатив з моніторингу харчових звичок у дітей, антропометричних параметрів і харчової середовища, для оцінки ефекту політики.
Також дивіться відео «Здорова дієта – здоровий світ» від ВООЗ.
А також вебінари фахівців:
Та корисні публікації: